Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee met Ingrid Jacobs

Lezing
Datum: 17 oktober 2017 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter  |  Plaats: Velp, Nederland

De geschiedenis van de Arnhemse wijken Sint Marten en Sonsbeekkwartier

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toelichting: 

Anno 2016 zijn de wijken Sint Marten en Sonsbeek-Zuid de kleinste en tegelijk dichtst bebouwde wijken van Arnhem. Het zijn geliefde plekken om te wonen, zo tussen de binnenstad en het groen van Sonsbeek en Arnhem-Noord. Sonsbeek-Noord is veel ruimer van opzet. 

    Hoe zijn deze drie wijken ontstaan? De wijken zijn voornamelijk als geheel gebouwd voor specifieke bevolkingsgroepen. Sint Marten was een betere arbeidersbuurt; Sonsbeek-Zuid was bestemd voor gegoede (katholieke) middenstand en Sonsbeek-Noord werd aan ambtenaren toebedacht. Uiteraard is dit gechargeerd en niet meer houdbaar – maar vanaf ca. 1880, en begin twintigste eeuw dacht men in deze categorieën wanneer het uitbreidingswijken betrof.

    Sonsbeek-Zuid en Sint Marten zijn gekenmerkt door eind negentiende-eeuwse bebouwing; toen verkochten de Van Heeckerens grote stukken van hun landgoed aan de Arnhemsche Bouwmaatschappij (ABM). De bebouwing van Sonsbeek-Noord dateert voornamelijk van het eerste dertig jaar van de twintigste eeuw. 

    Uit iedere wijk zullen  enkele kenmerkende panden of architectonische ensembles besproken worden, en daarvan zal ook oud (en nieuw) beeldmateriaal worden getoond. Voor Sint Marten betreft dat: de prachtige panden langs de Apeldoornseweg, zomaar een huis aan de Schrassertstraat en het rooms-katholieke eiland in de verder protestantse wijk. 

    Sonsbeek-Zuid is gebouwd vanuit het stervormige Graaf-Ottoplein; dat plein is nog steeds het hart van de wijk. Over het stedenbouwkundige plan dat eraan ten grondslag ligt, en de straten die erop uitkomen, zal wat verteld worden. Sonsbeek-Noord is vrijwel geheel volgebouwd door woningbouwcorporaties: Coöperatieve Woningbouwvereniging De Middenstandswoning, Woningbouwvereniging voor Ambtenaren en Woningbouwvereniging De Eenvoud. Een prachtige wijk in zowel Engelse landhuisstijl als het Nederlandse tuinstadconcept was het resultaat.

    Vooral Sint Marten en Sonsbeek-Zuid hadden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw te lijden onder de grootstedelijke problematiek van drugsoverlast, verkrotting, verkamering en plankwoningen. Stadsvernieuwing, sanering, herbestemming en renovatie hebben de wijken weer leefbaar gemaakt.

De lezing zal plaats vinden bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat  6. Deur open vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en om 22.00 uur is de avond afgelopen. Uw bijdrage aan de kosten is 3 euro per persoon (exclusief consumpties).

 

Opgave voor het bijwonen van de lezing is noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgave van het aantal deelnemers. 

 

Telefoon
026-3628959
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 17 oktober 2017 20:00