Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Tibet. Leven op het dak van de wereld (VOL)

Evenement
Datum: 20 november 2017 20:00 - 22:00

Let op! De lezing over Tibet is volgeboekt. Ik Buurt Mee biedt een 2e mogelijkheid aan om deze lezing bij te wonen, op 22 november in zalencentrum Parkstaete te Velp. Voor meer informatie en reserveringen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Martin en Renske Idema maken verre en avontuurlijke reizen, zoals naar Ethiopië, Oeganda en Rwanda, Andes- en Amazonegebied en de Galapagos-eilanden, West-Papua (voormalig Nieuw-Guinea), Mali, Kamtsjatka (Oost-Siberië), Madagaskar, Laos, Botswana, Namibië, Antarctica, Spitsbergen en Tibet. Doorgaans reizen zij met z’n tweeën, soms in een kleine groep. Van meerdere van hun reizen verzorgt Martin presentaties, die hij – geograaf en gevorderd filmamateur – illustreert met prachtige films van het betreffende gebied. Nu neemt hij u mee naar Tibet.

Doorgaans denkt men daarbij aan het gebied dat tegenwoordig onder die naam op de kaart staat. Maar etnisch Tibet is bijna twee keer zo groot, alleen heeft China al in de 18e eeuw het gebied Amdo en een groot deel van het gebied Kham ingelijfd.

Zij bezochten eerst het ruige en bergachtige Kham, ten oosten van het huidige Tibet. Ze hebben er nauwelijks buitenlanders gezien. Er wonen merendeels Tibetanen, maar de activiteiten van de Chinese overheersers zijn er zo ingrijpend dat de Tibetaanse cultuur sterk aan betekenis heeft ingeboet. De ‘verchinesing’ gaat ongegeneerd door. De Chinezen beseffen inmiddels dat het oog ook wat wil, en dat je met hun sterk groeiende groep rijkeren een commercieel mooie formule hebt als je deze mensen op gecontroleerde wijze enkele prachtige landschappen van Kham laat zien en wat indrukken geeft van het leven van de Tibetanen. Maar dat is op veel plaatsen niet meer authentiek. Marin en Renske hebben hun best gedaan om nog wel een aantal authentieke plekken van de Tibetaans Boeddhistische cultuur en van het leven op het platteland in Kham te bezoeken. Dat levert mooie filmbeelden op.

Het tweede deel van hun reis waren ze in het huidige Tibet, de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) binnen China. Hier hebben de Chinezen verschrikkelijk huisgehouden vanaf het moment van de bezetting in 1950/1951. Maar het is toch nog een stuk ‘tibetaanser’ dan Kham, al wordt er veel aan gedaan om dat ook hier te veranderen. Hier reis je eveneens met een dubbel gevoel. Enerzijds geniet je van de intens beleefde Tibetaans Boeddistische cultuur in prachtige kloosters, paleizen, steden en dorpen en op het platteland, en natuurlijk ook van de indrukwekkende landschappen. Aan de andere kant is duidelijk dat veel van die cultuur inmiddels door de overheersers is vernietigd en naar hun hand gezet, dat het landschap op veel plaatsen fysiek en visueel ernstig is aangetast en dat bewoners en bezoekers goed in de gaten worden gehouden. Hoewel de film ook hier aandacht aan schenkt, staat het oogstrelende voorop.

Als inleiding op de film krijgt u informatie over het bijzondere Tibetaanse landschap, over de geschiedenis en over de belangrijke rol van de religie daarbij. Ook wordt stilgestaan bij het dagelijks leven van de Tibetanen dat zo sterk bepaald wordt door de grote hoogte waarop men leeft en door de religie die men aanhangt en intens beleeft. 

 

 

Alle datums


  • 20 november 2017 20:00 - 22:00