Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik buurt mee met Paul Metz

Lezing
Datum: 8 maart 2018 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter  |  Plaats: Velp, Nederland

Hoe kunnen we ‘de grote problemen’ slimmer aanpakken ?

Hoe kunnen we ‘de grote problemen’ slimmer aanpakken?

De stabiliteit van klimaat en biodiversiteit wordt aangetast door onze niet-duurzame productie en de gezondheid van de (wereld)bevolking verslechtert door onze overconsumptie. Toch wordt veel voorgesteld ‘gewenst’ gedrag om dit tij te keren bij de meeste mensen niet aanvaard. Waarom is dat? Dat is het thema van de lezing van Velpenaar Paul Metz, op 8 maart.

Paul Metz houdt zich al enige tijd met dit onderwerp bezig. Aan de wensen van bedrijven, die ons allerlei nieuwe producten en diensten aanbieden, geven we graag gevolg. Maar als wetenschappelijk onderzoek laat zien dat we dat beter niet of minder kunnen doen omwille van het milieu en van onze gezondheid, wimpelen we dat advies heel gemakkelijk weg. Hoe komt dat, zijn wij echt verslaafd geworden aan wat we gewend zijn? Of is er toch iets aan te doen?

Ze behoren tot de grote problemen van onze tijd: onze grote ecologische voetafdruk die de stabiliteit van klimaat en biodiversiteit aantast en de verslechtering van de gezondheid van de wereldbevolking. Niet-duurzame productie en consumptie, verslaving aan suiker, roken, zout, alcohol, verre vliegvakanties: ‘Heel veel mag eigenlijk gewoon niet meer’, zoals Youp van ‘t Hek tijdens Oudejaarsavond zei.

Gedachtenwisseling

Op 8 maart wil Paul Metz hierover met buurtgenoten van gedachten wisselen. Hij doet dat aan de hand van enkele voorbeelden, waaruit blijkt hoe bedrijven ons gedrag beïnvloeden. Wat kunnen we daarvan leren, als consumenten, kiezers, opvoeders en spaarders/beleggers? En welke conclusies kunnen onze maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen eruit trekken? Want alles wat schadelijk is verbieden, wil bijna niemand en kan helemaal niet. Maar doorgaan op de oude voet, is geen optie meer. Er zijn gelukkig slimmere manieren …

Paul Metz gaat met u dieper in op termen als: zelfredzaamheid, mondige burgers, keuzevrijheid, verslaving, factfree en fakenews. Daarbij zoomt hij ook in op de gedragswetenschappen, naast de natuurwetenschappen en de economische wetenschap. In de marketing – en in de Trumpiaanse politiek – geldt nu immers: ‘Ieders perceptie is ieders werkelijkheid’. Hoe kunnen we de inzichten van genoemde wetenschappen ten goede benutten? U wordt van harte uitgenodigd om uw vragen en gedachten mee te nemen!

Paul Metz

Paul Metz woont sinds de jaren tachtig in Velp. Hij werkte 20 jaar bij Akzo Nobel en verdiepte zich daar en daarna in het brede thema duurzaamheid. Hij was op dit gebied adviseur voor bedrijven en overheden en bezocht in de afgelopen twintig jaar namens ‘groene’ bedrijven en NGO’s veel grote internationale klimaatconferenties. Momenteel werkt hij met een aantal vrijwilligers aan het project DGT: De Grote Transitie van het landelijke Platform voor Duurzame en Solidaire Economie. 

 

De lezing zal plaats vinden bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat  6.
U bent welkom vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en om 22.00 uur is de avond afgelopen. Uw bijdrage aan de kosten is 4 euro per persoon (exclusief consumpties). Voor houders van een Gelrepas is de toegang gratis. U gelieve dit wel bij aanmelding aan te geven.

Opgave voor het bijwonen van de lezing is noodzakelijk. Dit kan door deze e-mail te beantwoorden ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) met opgave van het aantal deelnemers. Over één week wordt deze lezing ook breder in de media aangekondigd. Meldt u dus liefst voor die tijd aan om zeker te zijn van een plaats. Mochten jullie daarna onverhoopt toch verhinderd zijn, laat me dat dan even weten.

 

 

Ik buurt mee - donderdag 8 maart - entree € 4,00

 

Beschikbare stoelen
60
Aantal beschikbare stoelen
60
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 8 maart 2018 20:00