Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik buurt mee met Marja Braaksma

Lezing
Datum: 15 mei 2018 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter  |  Plaats: Velp, Nederland

De ijstijden en zwerfstenen op en rondom de Veluwe en de Gelderse Poort

Wandelend door de natuur hier in de regio kun je heel veel soorten stenen en steentjes ontdekken. Het zijn resten uit de ijstijden. Amateurgeoloog en amateurfotografe Marja Braaksma vertelt dinsdag 15 mei hoe de zwerfstenen in de ijstijden vanuit het zuiden in onze omgeving terecht zijn gekomen. Én hoe je ze kunt determineren.

Stelt u zich Nederland voor in de laatste ijstijd. Er waait een felle, koude oostenwind die koude lucht meevoert van de ijskap in het noordoosten. 's Nachts daalt de temperatuur tot min 30 graden…

Gedurende de ijstijdperiodes zijn door rivieren en gletsjerijs uit landen om ons heen heel veel grind en stenen naar ons land vervoerd. Het koude klimaat in een ijstijd liet doorgaans weinig begroeiing toe. Door vorst- en dooiwerking was de verwering van rotsgesteenten in landen als Duitsland, België en Frankrijk erg groot. Via rivieren als Rijn en Maas werden de losgeslagen stukken naar ons land gevoerd.

Stenen zien en beleven

Wat voor soort stenen vind je daarvan nog in onze omgeving? Loop je op paardenpaden, of op het hondenlosloopgebied, kijk dan maar eens omlaag. Stenen en grind? Nee, geen stenen en grind, maar zwerfsteentjes. Het wemelt ervan. Witte, zwarte, rode, gele steentjes en combinaties van deze kleuren. Wat zijn dat voor stenen? Hoe zijn ze ontstaan en hoe is het mogelijk dat en zoveel mooie witte bandjes door stenen lopen. Hoe herken je zwerfstenen en wat voor naam hebben ze? Marja neemt een verzameling stenen mee. Want na de pauze is het stenen zien en beleven, en beantwoordt ze vragen uit het publiek.

Marja Braaksma

Marja Braaksma is amateurgeoloog en amateurfotografe. Ze is lid van de Landelijke Studiegroep Zwerfstenen. Ze heeft in samenwerking met Harry Huisman (geologisch conservator aan het Hunebedcentrum in Borger) twee zwerfstenendeterminatiegidsjes samengesteld. Die gaan over de zwerfstenen dien vanuit het zuiden zijn aangevoerd. Een derde gids kwam in april gereed. Dat gaat over stenen die uit het noorden met de gletsjers zijn meegevoerd.

Interesse in de zwerfstenendeterminatiegidsjes van Marja Braaksma? Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag 15 mei – 20.00-22.00 – Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat  6, Velp

U bent welkom vanaf 19.30 uur

Kosten: 4 euro per persoon (exclusief consumpties)

Houders Gelrepas: gratis toegang. U gelieve dit wel bij aanmelding aan te geven.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Emmastraat 6
6881 ST Velp, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 15 mei 2018 20:00