Expositie Ann Glynn

Vanaf vrijdag 9 februari is de expositie 'Tuirean' van de Iers-Velpse kunstenares Ann Glynn te bewonderen in petit café Lezen & Laven en in de etalage van boekhandel Jansen & de Feijter.  Glynn is in haar werk sterk beïnvloed door haar eigen roots, de Ierse geschiedenis, sagen en mythen. In de etalage zijn onder meer papieren beelden te zien van mythologische beesten, soldaten en ruiters. In het petit café exposeert Ann Glynn met diverse tekeningen en schilderijen.

Ann Glynn over haar eigen werk:

"Mijn werk is sterk bepaald door mijn opvoeding, milieu en de bewogen geschiedenis van de Ierse bevolking, die ook mijn geschiedenis is. De dieren, koppen en byzondere figuren in mijn werk verwijzen naar een oude cultuur waarvan ik de artefacten in mijn jonge jaren intens geschouwd heb en daarbij ook de onderliggende archetypische betekenissen proefde.

Omdat ik de laatste tijd vaker in Ierland kom, merk ik dat mijn werk meer en meer van dit alles doortrokken raakt. Het spreekt in de overdrachtelijke zin van de ongelijke strijd die mijn voorouders voerden tegen de wrede kolonisatie, de onteigening, de hongersnood en de verschrikkelijke onderdrukking van de nationale Ierse identiteit. De geest van al die vergeefse opstanden met ongelijke wapens-vechten met speer en spies, gesmeed van landbouwwerktuigen, tegen een goed bewapende vijand.

In mijn materiaal keuze sluit ik vaak heel bewust zo dicht mogelijk bij dit “primitieve” gevoel aan. Met losse papiersnippers bouw ik raadselachtige vormen op die , als gevolg van deze techniek, een heel eigen en bijzonder gezicht krijgen."

Aanvang 17.00 uur - vrij entree

ANN GLYNN