Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Chaja Polak over De man die geen hekel had aan Joden GEANNULEERD

Interview
Datum: 11 april 2019 14:00

Locatie: NPB Gebouw - Dr. Fabiusstraat 12 Velp

Foto: Hanna Snijder

Chaja Polak schreef haar jongste boek 'De man die geen hekel had aan joden' als een spiegelbeeld van Oorlogsouders, het boek van Isabel van Boetzelaer over haar nazi-ouders. Woensdagmiddag 11 april ontvangen wij Chaja Polak in het NPB-gebouw. Walter Jansen zal haar interviewen. 

In maart 2017 publiceert NRC Handelsblad een interview met de schrijfster van het boek Oorlogsouders. Haar vrijwillig tot de Waffen-SS toegetreden vader, Willem van Boetzelaer, wordt door zijn dochter geportretteerd als iemand die de pech had op het verkeerde moment in de verkeerde kringen te verkeren; hij had geen hekel aan Joden. Met groeiende verbazing volgt Chaja Polak de kritiekloze aandacht voor het boek. Pas maanden later zullen publicaties volgen die het manipuleren van de feiten en pertinente onwaarheden aan het licht brengen. Chaja Polak begint zelf ook te schrijven. In zuivere, sobere en beeldende stijl onthult ze een zeer persoonlijke zoektocht. In april 1944 werden haar ouders op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd. Een van de agenten die de bewuste arrestatie verrichtte, zou enkele maanden later de naaste medewerker worden van Willem Van Boetzelaer in het naar hem genoemde Commando Van Boetzelaer, een onderdeel van de Sicherheitsdienst. Ze beschrijft ook haar archievenonderzoek naar Van Boetzelaer, dat ze samen met haar broer Hans Fels verricht. 

Spiegelbeeld
Chaja Polak schreef het boek in antwoord op Oorlogsouders. Zij en haar broer namen het Isabel van Boetzelaer nog het meest kwalijk, dat zij zich nooit verplaatste in de positie van de gezinnen die haar vader oppakte, vertelt ze in NRC. Daarom heeft Polak in haar boek “een gezicht willen geven aan twee van de slachtoffers van Willem van Boetzelaer: mijn ouders. Als een spiegelbeeld.”  In hetzelfde NRC-interview noemt ze Oorlogsouders (ook de herziene tweede druk) een voorbeeld van nivellering. Een term van de vorig jaar overleden hoogleraar moderne Joodse geschiedenis Evelien Gans, die staat voor het onderscheid tussen daders en slachtoffers, dat in onze tijd steeds vager wordt. In De man die geen hekel had aan Joden stelt Polak dit aan de kaak. 

Chaja Polak
Chaja Polak (1941) is schrijver en beeldend kunstenaar. Haar leven werd in hoge mate bepaald door de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Haar moeder overleefde Auschwitz, haar vader overleefde de kampen niet. Ze doorliep de Rietveld Academie en debuteerde in de literatuur in 1989 met Zomaar een Vrijdagmiddag. Daarna volgende verhalenbundels, romans, novellen en gedichten. In 2015 verscheen de zeer lovend onthaalde roman Twintig minuten. Een aantal van de boeken van Chaja Polak werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en werd vertaald in het Engels, Duits, Deens, Italiaans en Hongaars.  

Over het boek:
De man die geen hekel had aan Joden: een botsing met het verleden: Chaja Polak
Amsterdam : AtlasContact, 2018
ISBN 978-90-450-3769-1
Prijs € 18,99
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donderdag 11 april - 14.00-16.00 uur - GEANNULEERD

 

 

 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Dr. Fabiusstraat 12 Velp

 

Alle datums


  • 11 april 2019 14:00