Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Literaire middag met Josha Zwaan

Evenement
 Registratie gesloten
 
8
josha
Datum: 12 januari 2020 14:30 - 16:30

Locatie: De Bundel, Ericaplein 5, Dieren

In het kader van Zilveren Zondag wordt er, in samenwerking met Boekhandel Jansen & de Feijter, op zondagmiddag 12 januari een literaire middag georganiseerd met Josha Zwaan, schrijfster van o.a. de boeken Parnassia, Zeevonk en Dwaallicht.

Josha Zwaan (1963) is auteur en schrijfdocent. Ze debuteerde in 2010 met Parnassia, een bestseller-roman over de strijd om de Joodse onderduikkinderen na de bevrijding. In 2013 volgde het even zo prachtige Zeevonk, over de gevolgen voor een moeder en kind van geïnterneerd worden in een Jappenkamp. In 2015 verscheen Dwaallicht, een hoopgevende roman over leven met psychische problemen. Over de impact van een nierziekte op haar zoon en haar familie schreef Josha Zwaan in 2016 haar eerste non-fictieboek: Zijspoor. In 2019 schreef zij Emma wil leven, eveneens non-fictie over een jonge vrouw die overleed aan anorexia. 

In 2018 verscheen haar vierde roman: Saturnusplein 3. Zwaan: ‘Er loopt een directe lijn van Parnassia naar deze roman, opnieuw speelt Joods zijn tijdens en na WOII een grote rol. Op 23 september 2019 was het 76 jaar geleden dat Jacob Boekman, leider van het Haagse communistisch verzet, in de vroege morgen werd weggevoerd uit de dodencel in het Oranjehotel en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hij was pas 31 jaar en liet een vrouw en twee zoontjes achter. 
Over het korte leven van Jaap Boekman, maar vooral over de gevolgen van zijn dood voor het leven van zijn Joodse vrouw en zoontjes, schreef Zwaan een indringende roman: Saturnusplein 3. Tom Boekman, zoon van Jaap Boekman, vertelde haar het hele verhaal. 

In haar lezing op Zilveren Zondag vertelt Josha Zwaan over de tot standkoming van deze roman en over de rode draad in al haar werk. 

De roman:
Lies, een gewone jonge vrouw, treedt binnen in een nieuwe wereld als ze gaat werken voor een gefortuneerde Joodse familie. Ze beleeft enkele gelukkige jaren, zeker nadat zij en Daniel, de zoon des huizes, verliefd op elkaar worden. Daniel wordt tijdens zijn studie communist, ziet af van zijn vaders kapitaal en wordt redacteur van De Tribune. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt zijn Daniel en Lies inmiddels getrouwd en wonen met hun eerste kind in Haarlem. Lies is zwanger van hun tweede kind als Daniel opgepakt wordt wegens verzetsdaden. Hij wordt gehoord, gemarteld en in 1943 gefusilleerd. Lies duikt onder met haar oudste zoontje, de jongste wordt elders ondergebracht.  Als een andere vrouw keert zij na de bevrijding met haar kinderen terug naar hun woning aan het Saturnusplein. Ze besluit haar leven te wijden aan Daniels ideaal: een communistische samenleving. Gedurende de Koude Oorlog komt ze terecht in een steeds groter isolement. Haar eenzaamheid en verbittering maken haar tot een koude moeder die uiteindelijk zelfs zo ver gaat dat ze haar jongste zoon seksueel misbruikt. 

Meer informatie over Josha Zwaan vindt u op www.joshazwaan.nl 

 Saturnusplein 300

Informatie
Datum : 12 januari 2020 
Tijdstip: 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
Locatie: De Bundel, Ericaplein 5, Dieren
Kosten: €6,- inclusief consumptie

Over Zilveren Zondag
In de gemeente Rheden is een nieuw cultureel initiatief: de Zilveren Zondag. Eén keer per maand organiseren een aantal partners uit de gemeente een inspirerende middag voor ouderen: een film, een lezing of een voorstelling op basis van ontmoeting, meedoen, kennisuitwisseling en verdieping. De sprekers zijn bekendere auteurs of mensen uit de regio die boeiend kunnen vertellen over kunst & cultuur, over een historisch onderwerp of over een ambacht bijvoorbeeld. Cultureel aanbod in de breedste zin van het woord dus.

De Zilveren Zondag is tot stand gekomen op initiatief van Bibliotheek Veluwezoom. Zij zagen dat er behoefte is aan een laagdrempelig, maar prikkelend aanbod, deels verzorgd door senioren zelf. Nadrukkelijk is dit aanbod ook toegankelijk voor ouderen die niet gemakkelijk van huis komen; ook zij zijn van harte welkom om hier van te komen genieten en mee te doen. 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Ericaplein 5 Dieren

 

Alle datums


  • 12 januari 2020 14:30 - 16:30