Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee! met Dick van der Steen

Evenement
Dick_van_Steen_2
Datum: 10 februari 2020 20:00 - 22:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Dick van der Steen geeft in deze Ik Buurt Mee! een lezing over spiegels zoals in “Boek der spiegels”.

Als je een boek leest, kijk je in de spiegel. Je denkt dat je de wereld ziet, maar wat je ziet dat ben je zelf. Dat is de grondgedachte van het Boek der spiegels, een roman van de Roemeense schrijver Eugen Chirovici. Een gedachte die doet denken aan de Narcissus van Ovidius die zichzelf ziet in het wateroppervlak, aan de donkere spiegel uit de film van Ingmar Bergman, en aan de wereld achter de spiegel uit Alice in Wonderland. 

Links op de foto hieronder ziet u het echtpaar Walter en Anneke van boekhandel Jansen & de Feijter. Rechts staat het echtpaar Emily en Dick van der Steen, regelmatig in de boekhandel te gast. Ze staan met zijn vieren in de winkel en ze hebben alle vier een boek in handen. Dat zijn feiten, kale feiten.

Dick van Steen 3

Maar is er niet meer over te zeggen? Zou je misschien uit de keuze van het boek dat ze in handen houden iets kunnen afleiden over de persoon in kwestie? Iets over zijn of haar achtergrond, of belangstelling, of leeservaring? Zegt het iets over mij, als ik nu juist dit boek zou willen lezen, en dat andere boek nou juist liever niet? Maar is dat niet gewoon de verkeerde vraag? Het gaat toch niet om mij, als ik een boek lees? Als ik de Odyssee lees, dan ben ik niet geïnteresseerd in mijzelf, maar in Odysseus. Dan wil ik weten hoe dat zat met die oorlog in Troje, en wat Odysseus allemaal meemaakte op zijn lange reis naar huis. 

"Als ik een boek lees, dan treed ik buiten mijzelf. Dan stap ik in een wereld die de mijne niet is. Dan leer ik denken zoals anderen denken, dan leef ik op een andere plaats, in een andere tijd, dan leef ik met hen mee, dan voel ik met hen mee, dan verbreed ik mijn horizon en train ik mijn empathisch vermogen. Daarom is boeken lezen zo ontzettend belangrijk in elke vorm van onderwijs."

De schrijver van het Boek der spiegels, de Roemeense schrijver Eugen Chirovici, is het hier echter helemaal niet mee eens. Als je een boek leest, zegt hij in deze roman, dan kijk je niet door een raam maar in een spiegel. Je denkt dat je de wereld ziet, maar wat je ziet dat ben je zelf. Een gedachte die doet denken aan de Narcissus van Ovidius die zichzelf ziet in het wateroppervlak, aan de donkere spiegel uit de film van Ingmar Bergman, en aan de wereld achter de spiegel uit Alice in Wonderland.

Over dit boek en deze spiegels zal Dick van der Steen vanavond het een en ander vertellen. Wat de spreker betreft: toen hij drie jaar oud was wist hij al dat hij in het onderwijs wilde. Via de Van Löben Selsschool op de Dalweg en het Christelijk Lyceum op de Utrechtseweg, beide in Arnhem, ging hij naar de VU in Amsterdam om wiskunde te studeren. Toen hij daar bijna mee klaar was en zijn oude wiskundeleraar vroeg of hij diens naam mocht noemen bij een sollicitatie, toen was het antwoord: ach Dick, zou je maar niet bij ons komen, wij hebben nog wel een plekje voor je. Waarop hij 41 jaar lang op zijn oude middelbare school voor de klas heeft gestaan.

Dat waren nog eens tijden. ’s Morgens om kwart over acht voor de klas, een beetje met de kinderen zitten kletsen, een beetje tekenen op het bord, en dan ’s middags om vijf voor twee weer naar huis. Tijd genoeg om af te studeren in de wijsbegeerte in Leiden. En tijd genoeg om daarna te promoveren in de literatuurwetenschap in Nijmegen. En het zal niemand verbazen dat, toen hij begin deze eeuw zijn geliefde Emily ontmoette, haar ten huwelijk vroeg en naar Oosterbeek emigreerde, dat zij aan hun huis aldaar een bibliotheek hebben aangebouwd. 

Praktische info
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp
Toegangsprijs: €5 per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding)

Aanmelden is verplicht via de knop: reserveren (re-boven). U ontvangt direct na aanmelding per mail een bevestiging, die u mee moet nemen als toegangsbewijs voor de lezing.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken. 

logo

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl 

 

Beschikbare stoelen
32
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 10 februari 2020 20:00 - 22:00