Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee! met Peter Zuidema

Evenement
Peter_Zuidema2
Datum: 2 juni 2020 20:00 - 22:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Peter Zuidema geeft een lezing over het begrip kunst door de eeuwen heen: Van Plato tot Danto.

Peter Zuidema studeerde natuurkunde in Delft en promoveerde in Utrecht. Hij werkte na zijn studie zijn hele carrière in de ICT voor diverse overheidsorganisaties en een commerciële ICT-dienstverlener. Na zijn professionele carrière heeft hij in Leiden zijn bachelor Wijsbegeerte gehaald. Vanaf 2010 verdiept hij zich voornamelijk in de filosofie van de kunst. Peter woont sinds 2007 in Velp. Hij organiseert sinds 2014 de “Ik-buurt-mee!”-lezingen en is secretaris van de stichting Cultureel Podium Jansen en de Feijter. 

Plato was één van de eersten in de Westerse filosofie die zich afgevraagd heeft wat kunst is. Hij kwam tot de functionele definitie “kunst is imitatie van de werkelijkheid”. Pas 2000 jaar later hebben de Verlichtingsfilosofen Baumgarten en Kant deze vraag anders beantwoord. Kunst moest voor hen te maken hebben met het ervaren van Schoonheid. Zij waren zo de filosofische wegbereiders voor de Romantiek. Met de introductie van de fotografie en de komst van de abstracte kunst en in het bijzonder Dada en Pop art zijn er geheel andere definities geformuleerd. Kunst hoefde niet meer de werkelijkheid te imiteren of mooi te zijn. Eén definitie bekijkt een kunstwerk of kunstenaar vanuit historisch perspectief om de vraag te beantwoorden of iets kunst is. De ander bekijkt de vraag vanuit een institutioneel perspectief: kunst is wat de kunstgemeenschap als kunst bestempeld. De hedendaagse filosoof Danto concludeerde op basis van deze laatste definitie dat dus alles kunst is en dus eigenlijk niets kunst is: DE KUNST IS DOOD! In de lezing wordt een historische tocht beschreven langs de diverse kunstbegrippen in de esthetiek en de inspiratiebron van die begrippen vanuit de kunsten. 

Praktische info
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp
Toegangsprijs: €5 per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding)

Aanmelden is verplicht via de knop: reserveren (re-boven). U ontvangt direct na aanmelding per mail een bevestiging, die u mee moet nemen als toegangsbewijs voor de lezing.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken. 

logo

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl 

 

Beschikbare stoelen
80
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 2 juni 2020 20:00 - 22:00

© 2019 Jansen & de Feijter |  Privacyverklaring | Alle rechten voorbehouden  |  Contact