Ik Buurt Mee lezing Dick van der Steen GEANNULEERD

Lezing
 Registratie gesloten
 
14
F46113F4-C9C2-42AB-B824-0EAE6DBE09C7
Datum: 22 oktober 2020 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Samenvatting

Ons leven is vol van verhalen. We bedenken ze, we vertellen ze, we luisteren er naar, we lezen romans, we kijken naar de televisie en gaan naar de bioscoop. 

Wat is dat toch, altijd maar weer die verhalen?

Zonder verhalen was ons leven alleen maar een grote hoop los zand. Wij willen van alles, er gebeurt van alles, mensen beweren van alles, maar de samenhang ontbreekt. De functie van een verhaal is dat het dient als een rode draad: het zorgt voor een kader, en binnen dat kader krijgen die losse elementen betekenis.

Die rode draden heb je in allerlei soorten. Er komen vijf voorbeelden in de lezing aan de orde: de Odyssee van Homerus, de Divina Commedia van Dante, Julie ou la Nouvelle Héloïse van Rousseau, de Don Juan van Hoffmann en L’étranger van Camus. Vijf verhalen met elk een eigen type rode draad, een eigen type bril om naar de werkelijkheid te kijken.

Als u daar oog voor krijgt, voor het gebruik van die brillen, dan helpt dat wellicht om overeind te blijven in tijden van twitter en nep-nieuws, van praatprogramma’s, verkiezingen en lobbyisten. En wie weet helpt het u om uw eigen blik te verruimen. In elk geval wordt lezen er nog leuker van.

Over de spreker

Toen Dick van der Steen  drie jaar oud was wist hij al dat hij in het onderwijs wilde. Via de Van Löben Selsschool op de Dalweg en het Christelijk Lyceum op de Utrechtseweg, beide in Arnhem, ging hij naar de VU in Amsterdam om wiskunde te studeren. Toen hij daar bijna mee klaar was en aan zijn oude wiskundeleraar vroeg of hij diens naam mocht noemen bij een sollicitatie, toen was het antwoord: “Ach Dick, zou je maar niet bij ons komen, wij hebben nog wel een plekje voor je”. Waarop hij daarna 41 jaar lang op zijn oude middelbare school voor de klas heeft gestaan.

Dat waren nog eens tijden. ’s Morgens om kwart over acht voor de klas, een beetje met de kinderen zitten kletsen, een beetje tekenen op het bord, en dan ’s middags om vijf voor twee weer naar huis. Tijd genoeg om af te studeren in de wijsbegeerte in Leiden. En tijd genoeg om daarna te promoveren in de literatuurwetenschap in Nijmegen. En het zal niemand verbazen dat, toen hij begin deze eeuw zijn geliefde Emily ontmoette, haar ten huwelijk vroeg en naar Oosterbeek emigreerde, dat zij aan hun huis aldaar een bibliotheek hebben aangebouwd. 

Nadere informatie voor het live bijwonen van de lezing

De lezing vindt  plaats  bij  Jansen & de Feijter, Emmastraat  6U bent welkom vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en om 21.30 uur is de avond afgelopen. Uw bijdrage aan de kosten is 10 euro per persoon (inclusief consumptie). Voor houders van een Gelrepas is de toegang vijf euro. U gelieve dit wel bij aanmelding aan te geven.  

Opgave voor het bijwonen van de lezing is noodzakelijk. Dit kan op undefined met opgave van het aantal deelnemers en het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. Over één week wordt deze lezing ook breder in de media aangekondigd. Meldt u dus liefst zo snel mogelijk aan om zeker te zijn van een plaats. Mocht u na aanmelding onverhoopt toch verhinderd zijn, laat ons dat dan even weten, dan kan uw plaats aan een ander worden gegeven. Ieder die zich aanmeldt, krijgt direct een bevestiging met alle noodzakelijke gegevens en informatie over de betaling.

Nadere informatie voor het thuis volgen van de lezing

Wilt u de lezing thuis op uw computer volgen dan dient uw computer te beschikken over toegang tot internet.  U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   Uiterlijk een uur voor de lezing ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de lezing kunt volgen. Van huis uit kunt U vragen stellen per sms op een mobiel nummer dat in de mail zal worden genoemd.
De streaming zal deze keer als proef gratis worden aangeboden.

Mogelijk vervolg

We zijn van plan om na een daarvoor in aanmerking komende lezing een gespreksgroep te starten, waarin het onderwerp met elkaar nader uitgediept wordt. Dick van der Steen is bereid hieraan voor wat betreft zijn lezing mee te werken.

 

Beschikbare stoelen
6
Aantal beschikbare stoelen
20
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 22 oktober 2020 20:00

© 2020 Jansen & de Feijter |  Privacyverklaring | Alle rechten voorbehouden  |  Contact