Ik Buurt Mee lezing ONLINE Dick van der Steen

Lezing
F46113F4-C9C2-42AB-B824-0EAE6DBE09C7
Datum: 22 oktober 2020 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter

link naar de lezing: https://youtu.be/wsxNWP3dlk4

Na de eerste vergeefse poging gaan we nu proberen de “Ik-buurt-mee!” lezingen weer op te starten. De lezing kan uitsluitend online gevolgd worden. Dankzij donaties o.a. via de “Ik-buurt-mee!” waarde cheques kunnen we met een  streamingdienst starten, zodat u ook thuis de lezing op uw computer kunt volgen.

Dick van der Steen start op woensdag 18 november 2020 met de eerste lezing van dit seizoen met als onderwerp:

De zin van verhalen

Samenvatting
Ons leven is vol van verhalen. We bedenken ze, we vertellen ze, we luisteren er naar, we lezen romans, we kijken naar de televisie en gaan naar de bioscoop. Wat is dat toch, altijd maar weer die verhalen?
Zonder verhalen was ons leven alleen maar een grote hoop los zand. Wij willen van alles, er gebeurt van alles, mensen beweren van alles, maar de samenhang ontbreekt. De functie van een verhaal is dat het dient als een rode draad: het zorgt voor een kader, en binnen dat kader krijgen die losse elementen betekenis.
Die rode draden heb je in allerlei soorten. Er komen vijf voorbeelden in de lezing aan de orde: de Odyssee van Homerus, de Divina Commedia van Dante, Julie ou la Nouvelle Héloïse van Rousseau, de Don Juan van Hoffmann en L’étranger van Camus. Vijf verhalen met elk een eigen type rode draad, een eigen type bril om naar de werkelijkheid te kijken.
Als u daar oog voor krijgt, voor het gebruik van die brillen, dan helpt dat wellicht om overeind te blijven in tijden van twitter en nep-nieuws, van praatprogramma’s, verkiezingen en lobbyisten. En wie weet helpt het u om uw eigen blik te verruimen. In elk geval wordt lezen er nog leuker van.

Over de spreker
Toen Dick van der Steen  drie jaar oud was wist hij al dat hij in het onderwijs wilde. Via de Van Löben Selsschool op de Dalweg en het Christelijk Lyceum op de Utrechtseweg, beide in Arnhem, ging hij naar de VU in Amsterdam om wiskunde te studeren. Toen hij daar bijna mee klaar was en aan zijn oude wiskundeleraar vroeg of hij diens naam mocht noemen bij een sollicitatie, toen was het antwoord: “Ach Dick, zou je maar niet bij ons komen, wij hebben nog wel een plekje voor je”. Waarop hij daarna 41 jaar lang op zijn oude middelbare school voor de klas heeft gestaan.
Dat waren nog eens tijden. ’s Morgens om kwart over acht voor de klas, een beetje met de kinderen zitten kletsen, een beetje tekenen op het bord, en dan ’s middags om vijf voor twee weer naar huis. Tijd genoeg om af te studeren in de wijsbegeerte in Leiden. En tijd genoeg om daarna te promoveren in de literatuurwetenschap in Nijmegen. En het zal niemand verbazen dat, toen hij begin deze eeuw zijn geliefde Emily ontmoette, haar ten huwelijk vroeg en naar Oosterbeek emigreerde, dat zij aan hun huis aldaar een bibliotheek hebben aangebouwd. 

Nadere informatie voor het thuis volgen van de lezing
DE LEZING IS UITSLUITEND ONLINE TE VOLGEN.
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u de lezing thuis op uw computer volgen dan dient uw computer te beschikken over toegang tot internet.  Uiterlijk een uur voor de lezing ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de lezing kunt volgen. Van huis uit kunt u vragen stellen per sms op een mobiel nummer dat in de mail zal worden genoemd. De streaming wordt door onze stichting gratis aangeboden.

Mogelijk vervolg
We zijn van plan om na een daarvoor in aanmerking komende lezing een gespreksgroep te starten, waarin het onderwerp met elkaar nader uitgediept wordt. Dick van der Steen is bereid hieraan voor wat betreft zijn lezing mee te werken.

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 18 november 2020 20:00