Na een zomerstop starten we vanaf augustus weer een nieuw seizoen van lezingen, interviews, voordrachten en concerten, naast de vaste activiteiten. We hopen u dan weer te verwelkomen! Check regelmatig onze website en/of abonneer u op onze nieuwsbrief

Organisatie: Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

Parels! Barbara Strozzi, Mélanie Bonis en Kate Moore

Van 22 november 2022 19:30 tot 22:00
Categorieën: Cursus, Muziek
Gezien: 78

Parels! Barbara Strozzi, Mélanie Bonis en Kate Moore

Op 22 november het derde en laatste college over klassieke muziek: ‘Parels! Componistes door de eeuwen heen’. Musicoloog Joop van Velzen zoemt in op leven en werk van drie componerende vrouwen.

Barbara Strozzi (1619–1677) was een Italiaans componiste en zangeres. Ze was door haar vader, Giulio Strozzi, voorbestemd voor een muzikale carrière. Vader Strozzi maakte deel uit van de invloedrijke Accademia degli Incogniti (een geleerd genootschap van vrijdenkende intellectuelen). Barbara kreeg onder andere les van Francesco Cavalli. Zij werd een van de productiefste componisten in het Venetië van haar tijd. Ze publiceerde in totaal 125 liederen in acht bundels. En dat zonder de hulp van de kerk of een beschermheer. Op één bundel religieuze liederen na schreef ze uitsluitend wereldlijke muziek. Ongeveer drie kwart van haar oeuvre schreef ze voor sopraan, maar ze bracht ook werk voor andere liggingen uit.

Mélanie Hélène Bonis (1858–1937) was een Frans componiste. Jacques Maury, een vriend van haar ouders, die docent kornet was aan het Conservatoire de Paris, stelde haar voor aan César Franck, wiens interesse ze wekte. Hij liet haar in 1876 toe tot de klas harmonieleer en pianobegeleiding. In 1877 kreeg ze een eervolle vermelding bij harmonieleer en pianobegeleiding. Daarna studeerde ze samen met Claude Debussy en behaalde ze in 1879 een tweede voor begeleiding en in 1880 een eerste prijs voor harmonieleer. Als componiste schreef Mélanie Bonis kamermuziek, werken voor piano en orgel solo, liederen, orkestwerken en composities voor zang en orkest.

De Australisch-Nederlandse celliste en componiste Kate Moore werd in Engeland (Oxfordshire) geboren (1979). Ze volgde opleidingen bij Australische componisten als Larry Sitsky en Jim Colter, daarna ook bij Louis Andriessen, Martijn Padding en tenslotte bij David Lang, Julia Wolfe en Michael Gandolfi (VS). Tot nu toe schreef ze orkestwerken, werken voor kamermuziekensembles, solowerken, elektroakoestische werken, instrumentale geluidssculpturen en installaties en muziek voor film, dans en theater. Een typering: “… zij ontketent met minimale middelen grootse emotionele klankpanorama’s van traag verschuivende patronen en hypnotiserende inkijkjes.” In 2017 won zij de Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie The Dam.

Praktische info
Datum: 22 november 2022
Tijd: 19.30–22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Aanmelden en betalen
Heeft u niet ingetekend voor de hele serie van drie colleges, maar wilt u er 22 november wel bij zijn? Klik links bovenaan deze pagina op Tickets. Kosten: € 25,-. Van harte welkom!

Voor meer info over de hele cursus en Joop van Velzen klik hier.