Op deze pagina vindt u het overzicht van culturele activiteiten vanuit onze boekhandel. Zoals: ontmoetingen en interviews met schrijvers, lezingen over culturele onderwerpen, concerten, voordrachten. Dat alles naast vaste activiteiten zoals Philocafé, Ik Buurt mee!-lezingen en de Geschiedenisleeskring, Boekenweek en Muziek aan Huis. Check regelmatig onze website en/of abonneer u op onze nieuwsbrief. Welkom! 

Organisatie: Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

Geven

Van 05 december 2022 10:00 tot 12:00
Categorieën: Filosofie
Gezien: 125

Doordenken over het begrip Geven

Inderdaad, het PhiloCafé van december is op de verjaardag van Sinterklaas en waar kunnen we op zo'n dag beter filosofisch over doordenken dan over het begrip Geven? Sinterklaas staat immers bekend als de gulle gever van cadeautjes.

Maar wat is dat eigenlijk, geven?

Om iets te kunnen geven, stoffelijk of onstoffelijk, moet je het dan eerst ook bezitten? Kan of mag ik iets dat niet van mij is aan een ander geven?
En wanneer bezit je iets, wanneer ben jij ergens eigenaar van? De Stoa-filosoof Epictetus zei al dat al jouw bezit tijdelijk aan jou is toevertrouwd, dat je het in bruikleen heb.

“Geef mij het zoutvaatje even?” Of is dat een kwestie van aangeven? Maar dan heb je het wel in je handen. Bezit je dat zoutvaatje dan? Of blijft dat van de gastheer/gastvrouw?

De tegenhanger van geven is ‘krijgen’. En er is een gezegde dat geven zaliger is dan krijgen. Sommigen vinden iets krijgen van een gever heel ongemakkelijk. Dat schept wellicht verplichtingen! En is de gever door diens geefgedrag niet superieur aan de krijger, de ontvanger? En wat denken we van: ‘Eens gegeven, blijft gegeven’?

Ons gesprek over dit thema zal ook wel weer een kwestie van geven en nemen worden.

Praktische info
Datum: maandagochtend 5 december 2022 
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: € 5,-

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst.