Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

Kunstmatige intelligentie

Van 06 februari 2023 10:00 tot 12:00
Categorieën: Filosofie
Gezien: 49

Kunstmatige intelligentie

Deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI) ligt het begrip 'AI' in de mond bestorven. De afkorting van KI in het Engels, Artificial Intelligence, is voor hen een alledaagse term geworden. Maar hoe kunnen wij er, als gewone stervelingen, met een filosofische blik tegenaan kijken? Want het is natuurlijk meer dan een potje schaken met een computer. Dat is het thema van het PhiloCafé op 6 februari. 

Hoe zou bijvoorbeeld ChatGPT denken over AI, vroeg uw moderator Hein Hoek zich af. ChatGPT is een model voor natuurlijke taalverwerking dat gebruikmaakt van deep learning-technieken om mensachtige tekst te genereren. Dit model zorgt momenteel voor nogal wat beroering in allerlei onderwijsinstellingen. Hein gaf ChatGPT de volgende opdracht: ‘Schrijf een korte tekst over de filosofische aspecten van Kunstmatige Intelligentie.’ Het antwoord kwam in het Engels, Google Translate vertaalde het in het Nederlands.

AI volgens ChatGPT
“Kunstmatige intelligentie (AI) is een snelgroeiend vakgebied dat een aantal filosofische vragen oproept. Een van de belangrijkste debatten draait om de vraag of AI echt als "intelligent" kan worden beschouwd of dat het gewoon een geavanceerde vorm van machine learning is. Een ander filosofisch aspect van AI is de kwestie van het bewustzijn. Kunnen machines werkelijk bewustzijn bezitten, of zijn ze simpelweg geprogrammeerd om menselijk gedrag na te bootsen? Als machines bewustzijn hebben, welke ethische implicaties heeft dit dan voor de manier waarop we ze behandelen? Het idee dat AI menselijke banen overneemt, roept ook ethische vragen op. Naarmate AI geavanceerder wordt, kan het mogelijk taken uitvoeren die voorheen alleen door mensen werden gedaan. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid over banenverlies en economische ongelijkheid. Ten slotte is er de vraag naar de impact van AI op de mensheid. Zal AI leiden tot een betere toekomst voor de mensheid, of zal het uiteindelijk leiden tot onze ondergang? Dit is een complexe en controversiële kwestie die nog niet volledig is onderzocht. Algemeen, AI roept een aantal filosofische vragen op waarover nog steeds wordt gedebatteerd. Naarmate het gebied van AI zich blijft ontwikkelen, zal het belangrijk voor ons zijn om over deze vragen na te denken en open en eerlijke gesprekken te voeren over de implicaties van deze technologie.”

De vraag voor ons
De vraag voor ons in het PhiloCafé is nu: Is dit een actueel praktisch voorbeeld van KI? Of is het gewoon een slim kunstje van een stelletje programmeurs?
We zijn natuurlijk ook benieuwd naar uw startvragen voor ons filosofisch gesprek over AI.

Praktische info
Datum: maandagochtend 6 februari 2023 
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: € 5,-

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst.