Bij Jansen & de Feijter is altijd wat te doen. We organiseren lezingen, boekpresentaties, optredens, signeersessies, (klassieke) concerten, theatervoorstellingen, workshops en meer. De culturele activiteiten vallen onder verantwoordelijkheid van Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041.
Wij raden altijd aan om te reserveren!! Wij houden dan een plaatsje voor je vrij.
De elegie van de aarde
Boekpresentatie: De elegie van de aarde
Een presentatie van een bijzonder boek: De elegie van de aarde. Schrijver is Dick de Groot, wiens werk in het onderwijs hem in Afrika en de Palestijnse Westbank bracht. Is er een taal waarin mens, zee en aarde met elkaar praten en elkaar kunnen begrijpen? De Groot creëert in zijn boek een poëtische taal waarin dat gesprek zich ontspint. En dit vanuit de Ubuntu-gedachte dat mensen niet alleen met elkaar verbonden zijn, maar ook samen met de natuur en met dieren een spiritueel ecosysteem vormen.
In Elegie van de Aarde laat Dick de Groot mens, zee en aarde aan het woord. De mens, Anthropos, vertelt Panthalassos, de zee, hoezeer de gestage stijging van het zeewater de aardbewoners bezighoudt. Een beetje laat, maar goed, de zorgen zijn er niet minder om, want de toekomst van de aarde staat op het spel. Mens en zee proberen elkaar zo goed en zo kwaad als het gaat te verstaan, maar het vinden van een gemeenschappelijke taal lukt maar ten dele. Het is vrijwel ondoenlijk om complexe zeestromingen, getijdenbewegingen, ritmes en klanken van de onderwaterwereld te verpakken in eenvoudige mensentaal. De zee roept zijn zuster Pangea, het land, te hulp. Uiteindelijk mengt ook Gaia, de moeder van allen, zich in de dialoog. En zo ontspint zich een gesprek tussen mens, zee, land en aarde in poëtische taal, die ruimte laat voor de verbeelding.
Korte film: ‘Verstrijken van de tijd’
Er wordt ook een korte film vertoond: ‘Verstrijken van de tijd’. De muziek van de film, ‘Static Motion’ (1992), is gecomponeerd door Jan Rokus van Roosendael (1960-2005), broer van de auteur.
Dick de Groot
Dick de Groot werkte van 1975 tot 2013 in verschillende functies in het voortgezet onderwijs, onder meer als rector/algemeen directeur van Chr. College Groevenbeek in Ermelo (1993-2001) en als senior consultant. Daarnaast vervulde hij bestuurlijke functies, onder meer als voorzitter van het bestuur/de raad van toezicht van Cultuurkust en als voorzitter van de Corporatieraad van Uwoon.
Eerder publiceerde hij artikelen over Ubuntu in diverse boeken en tijdschriften (Ubuntu is een oude filosofie in Zuidelijk Afrika die ervan uitgaat dat iedereen met elkaar verbonden is). Hij is deelnemer in de wereldwijde Ubuntu Circle. De Groot werkte ook als leraar in Zambia en in onderwijsprojecten in Zuid-Afrika, Rwanda, Oeganda en Kenia. Ook in Palestina (Westbank) en in Sri Lanka was hij betrokken bij onderwijsontwikkeling.
Hij is verder deelnemer van Earth Charter/ Worldconnectors, in het bijzonder als adviseur en storyteller van Earth Stories. In dit kader schreef hij 'The Story of Ubuntu' '(Earth Stories in Action, 2022) en 'Word water' in 'De Waarde van Water' (Lab Toekomstige Generaties, 2021).
Praktische info
Datum: 12 november 2023
Tijd: 15.00-17.00 uur (inloop 14.30 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: vrij maar (vrijwillige bijdrage)