BoekenBent: een leesclub zonder verplichtingen

BoekenBent: een leesclub zonder verplichtingen

Van 24 november 2024 14:00 tot 16:00

Bij Boekhandel Het Colofon Arnhem, Bakkerstraat 56, Arnhem

info@hetcolofon.nl

0263703508

http://www.hetcolofon.nl

Categorieën: Leesclub

Gezien: 759


BoekenBent: een leesclub zonder verplichtingen

Nieuw in Arnhem en Velp: de BoekenBent. Een laagdrempelige leesclub zonder verplichtingen, al is het wel nodig om het boek van tevoren gelezen te hebben zodat je kunt meepraten. Kennis van literatuur is niet vereist. De tweede editie BoekenBent is in Het Colofon in Arnhem, op zondagmiddag 24 november. Het boek dat we bespreken is 'Het Stravinsky-spel' van Arthur Japin.

De BoekenBent wordt geleid door Desirée Meijer en Margot Ufkes. De beide docenten Nederlands zijn de BoekenBent drie jaar geleden op hun school begonnen voor collega-docenten. Ze kregen hier zoveel plezier in dat zij dat nu met meer mensen willen delen, zoals nu in Arnhem. Bij voldoende belangstelling kunnen we zowel in Arnhem als Velp vaker een BoekenBent organiseren. Deze eerste keer is de schrijver van het besproken boek zelf aanwezig (dat zal normaal niet het geval zijn).
'Bent' is een synoniem voor 'kring' of 'gezelschap' en dat is precies wat oprichtsters met de BoekenBent beogen: in goed gezelschap een boek bespreken om inzichten te delen en (levens)ervaringen uit te wisselen.

Keuze voor het te lezen boek
Per keer wordt een boek gekozen dat redelijk recent is uitgekomen en dat geschikt is om met elkaar te bespreken. Anders dan bij een gewonen leesclub kies je bij BoekenBent per boek of je mee wilt doen of niet. Als u deelneemt aan BoekenBent raden wij aan om het boek al gelezen te hebben.

Margot Ufkes en Desirée Meijer
Margot Ufkes en Desirée Meijer zijn beiden docent Nederlands op een middelbare school. Margot: ‘Als kind kreeg ik vaak de slappe lach bij de boeken van Roald Dahl en hoopte ik ook een gouden wikkel te vinden in een reep chocola. Voor de klas wil ik ook het leesplezier overbrengen. Onlangs was ik gegrepen door ‘Kafka op het strand’ van Haruki Murakami. Ik ben nieuwsgierig naar leeservaringen van anderen en vind het fijn om ze te delen. Het geeft me bijna altijd nieuwe inzichten. Niet alleen over het boek, maar ook over mezelf’.
Desirée: 'Ik las 'Klop maar op 'n deur' van Willard Motley toen ik begin twintig was en toen ik het uit had begreep ik niet goed waarom ik na de basisschool nagenoeg geen boek meer had aangeraakt. Want lezen deed ik altijd graag: op woensdagmiddag was ik standaard in de bibliotheek te vinden op zoek naar boeken waarin ik mezelf kon verliezen of die mij deden schaterlachen. Motley wierp als het ware een nieuw licht op een oude liefde. En die liefde, voor boeken, voor verhalen is sindsdien niet meer weggegaan.'

Praktische info
Datum: zondag 24 november 2024
Tijd: 14.00-16.00 uur
Plaats: Het Colofon, Bakkerstraat 56, Arnhem
Kosten: € 5,- pp.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ter informatie:
Arthur Japin & Benjamin Moser zijn 1 december te gast in de Grote Kerk in Velp op uitnodiging van onze Velpse boekhandel Jansen & de Feijter.
meer informatie

Arthur Japin Het Stravinsky-spel
“Het gebeurt niet elke dag dat wij nodig zijn.”
‘Hoe ver ben je bereid te gaan om iets voor een ander te betekenen?’ Dit is de kern van het spel dat twee pubers, Susan Sontag en Cody Garner, eind jaren ’40 bedenken na een ontmoeting met de componist Stravinsky. De inzet is dan nog kinderlijk vrijblijvend, maar de vraag blijft hen levenslang bezighouden.
Decennia later arriveert Cody in het belegerde Sarajevo, waar Susan een toneelstuk regisseert. In die vervreemdende oorlogssituatie dringen zich herinneringen op aan hun jeugd in Hollywood, hun gezamenlijke eerste schreden in de liefde en hun bezoek aan Thomas Mann, maar ook aan het New York van de jaren ’80, wanneer Susan het intellectuele en artistieke geweten van Amerika is geworden.
Geconfronteerd met het dagelijks leven en lijden van de Bosnische acteurs en hun gezinnen, ontdekken de twee jeugdvrienden hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Dan dient zich de vraag aan: wat betekenen wij nu echt voor een ander over en wie van twee wint het Stravinsky-spel?