Levinas: “Ik ben pas vrij in het gelaat van de Ander."

Levinas: “Ik ben pas vrij in het gelaat van de Ander."

Van 04 juli 2022 10:00 tot 12:00

Bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Categorieën: Filosofie

Labels: Philocafé,

Gezien: 211


Levinas: “Ik ben pas vrij in het gelaat van de Ander."

Ieder individu is een Ik, maar elke Ander is zelf ook een Ik, voor wie de anderen de Ander zijn.
Hoe verhouden het Ik en de Ander zich tot elkaar? Dit is de vraag waar de Franse filosoof Emmanuel Levinas zich bezighield. Ook wij gaan ons erover buigen, maandagochtend 4 juli.

Sommige filosofen zijn bij een breed publiek bekend door één parool of etiket. De joodse Parijzenaar Emmanuel Levinas (1906-1995) is wereldberoemd als de filosoof van het gelaat. Preciezer gezegd: het gelaat van de ander. Niet voor niets heet een bekende en dikwijls herdrukte Nederlandse bundel artikelen van Levinas ‘Het menselijk gelaat’.

De Ander is voor Levinas de weerloze, kwetsbare mens die een appèl doet op mijn verantwoordelijkheid. De verschijning van het weerloze gelaat van de Ander kan mij ertoe bewegen de zorg voor het eigen zijn te vergeten. Ik besta pas bij de gratie van de waarneming door de Ander. Maar wij zijn gewend om vanuit ons ‘ik’ te redeneren en vandaar uit de Ander te bezien. Levinas leert ons dat dit net andersom is. “Ik ben pas vrij in het gelaat van de Ander." Aldus Levinas.

Probeer over dit een thema een uitgangsvraag te formuleren! Graag tot 6 juni. Uw moderator is als vanouds Hein Hoek.

Praktische info
Datum: maandagochtend 4 juli 2022
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: € 5,-

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst.