Expositie

Stillevens en sculpturen Maria van der Wijst en Walter Knoop

Walter Knoop (1945 Wageningen) en Maria van der Wijst (1951 Volkel) vormen een kunstenaarsechtpaar uit Arnhem.

Maria schildert stillevens en portretten en is ook fotografe. De schilderijen zijn met olieverf en geïnspireerd op de Hollandse 17e eeuw en de 18e eeuwse Franse genreschilder Chardin. De werken zijn klassiek enverfijnd en hebben een heel eigen toon. Ook de lijsten zijn met zorg gekozen en maken nadrukkelijk deel uit van het werk.
In de 70er jaren heeft Maria gedurende korte tijd gestudeerd aan de kunstacademie in Den Bosch, maar daar vond zij niet wat zij zocht. Ontmoetingen met kunstenaars als Pieter Giltay en later Cornelis le Mair hebben haar wel de weg gewezen waarnaar zij op zoek was.

Walter Knoop is schilder en beeldhouwer. Hij maakt houten sculpturen, soms in een basale eenvoudige vorm, een andere keer een kristallijne vorm of een beeld geënt op oude en uitheemse culturen. Wellicht heeft zijn studie als antropoloog daarmee te maken.
In de horecagelegenheid van de boekhandel zijn een totaal sculpturen te zien (en te koop). Verder schildert vooral old timers en treinen, maar ook landschappelijkheden met acryl op vrij grote panelen (deze werken worden niet getoond in Velp).

Walter en Maria zijn beiden voornamelijk autodidact.
Zij werken samen in hun atelier in ‘Kunstenaarsfabriek De Transformatie’ aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 in Arnhem.